Building Information Modeling – avagy a valós, épített környezet a virtuális térben

Kastély Cégünk az épített infrastruktúra, teljeskörű állapotrögzítésére és BIM (Building Information Modeling – Épület Információs Modellezés) létrehozására egy korszerű térinformatikával támogatott 3-Dimenziós technológiát dolgozott ki.

Ez a módszer, az épületek belső és külső felmérése állószkennerekkel, MMS (Mobil Mapping System – Mobil Térképező Rendszer) támogatással.

Kastély feldolgozva A munkafolyamat során mérőrendszereink a teljes objektumról nagy sebességű, nagy pontosságú lézeres letapogatást végeznek, illetve ezzel egy időben nagyfelbontású digitális fényképezést hajtanak végre.

Az ezekből az információkból előálló, un. valódi színes pontfelhőket informatikai úton illesztjük egymáshoz: a mobil és/vagy statikus szkennerrendszerekből származó külső és a tisztán statikus szkennelésekből származó belső felméréseket.

Az összetett technológia nagy előnye, hogy eredményterméke nem „csak” az eddig megszokott hagyományos térképi tartalom (pl.: alaprajzok, metszetek, homlokzatrajzok), hanem a teljes mértékben körüljárható, kívül-belül egyaránt bebarangolható, mérhető, fotorealisztikus virtuális valóság maga, a felmért épület teljes információs modellje.

A legmodernebb terepi technológia az építészet szolgálatában

Autóra szerelt szkennerAz általunk szolgáltatott virtuális építménymodell bármilyen tematika szerint felüldigitalizálható, azaz belőle bármilyen rajzi tartalom kinyerhető, megjeleníthető. A 3D-ós, színes, illesztett pontfelhőre hossz,- keresztszelvények generálhatók, illetve arról 3D-ós méretadatok, attribútumok vehetők le.

Az objektum felméréskori állapotát tükröző virtuális építmény továbbépíthető, áttervezhető, akár „digitálisan renoválható”!

Tervezett nagyléptékű felújításoknál, egyedülálló adatszolgáltatásunk kiváló alapot biztosít akár az előzetes építőanyag mennyiség becsléshez, akár munkaerő ráfordítás kalkulációhoz.

Tornacsarnok felmérés közbenEgy, az általunk kínált speciális 3D-s szolgáltatás lehetővé teszi az épített környezet változásainak pontos lekövetését.

Partnereink számára, adott időskálán végrehajtott, ismételt felmérések részletes elemzése révén, teljes áttekintést biztosítunk a kérdéses objektum életciklusairól.

Ezzel a módszerrel nyomon követhető és dokumentálható bármilyen felújítási projekt, beruházás.

Tornacsarnok az irodából nézve3D szolgáltatásunk segítségével egy nagy – pl.: közpénzből származó állami – befektetést igénylő munkafolyamat mérföldkövei („milestones”) időbélyeggel, ellentmondásmentesen rögzíthetők, a társadalom felé áttekinthetően, ugyanakkor eredményei látványosan publikálhatók.

Az általunk kínált virtuális valósággal és a BIM-mel járó előnyök

Lépcsőforuló felméréseElképesztő részletgazdagság 3D-ben A szkenneléses technológia a korábbi felmérési módszerekhez képest nagyságrendekkel több és részletesebb információt szolgáltat. Az eredménytermék a plasztikus virtuális valóság!

A felmérés eredményeTerepi felmérés fajlagosan kis befektetéssel A technológia gyorsaságából adódóan, rövid terepi jelenlét mellett is, a korábbi módszerekkel elérhetetlen felbontású, pontosságú, információtartalmú, vizualizált pontfelhő keletkezik.

Egyetlen virtuális épület – végtelen számú lehetőséggel A mérés, tervezés, kiértékelés a fotorealisztikus 3D-pontfelhőn történik. Ez lehetővé teszi, hogy partnereink saját igényeik szerint alakítsák, formálják azokat. Azokból a későbbiekben, újabb és újabb információt nyerhetnek ki.

A felmérés eredményeÁllapotmegőrzés a legmagasabb színvonalon A virtuális tér kiváló alapja az állapotmegőrzésnek. Az épületek eredeti állapotának részlet gazdag rögzítésével egyrészt megőrizhetjük az utókor számára, másrészt egy renoválás esetén szolgáltatni tudjuk, milyen is volt az valójában.

A felmérés eredményeFelújítás tervezés költséghatékonyan A virtuális épület kiváló alapja a felújítási terveknek. A 3D-ós valóságnak köszönhetően mód van nagy pontosságú költségbecslésre. Hány négyzetméternyi a javítandó felület? Mennyi építőanyagra, hány tetőcserépre van szükség? Partnereink, hála a virtuális valóságnak, mindenről, ami mérhető, képesek egzakt információt kapni!

A felmérés eredményeNálunk a „barangolható virtuális valóság” nem csak egy szlogen! A barangolható virtuális valóság kifejezés esetünkben ténylegesen kívül-belül bebarangolható épületet jelent! A teljeskörű külső és belső szkennelésből származó pontfelhők nagypontosságú illesztése révén valóban előállnak a virtuális kívül-belül bejárható épületek! Az ebből származó információk igény szerint, rétegszerűen többféle módon (akár vékonyklienseken keresztül) publikálhatók a megrendelők vagy a társadalom felé.

Összefoglalásként elmondható, hogy az általunk kínált 3D-s épület felmérési és BIM technológia egy korszerű, XXI. századi módszer arra, hogy megőrizzük, megóvjuk, nyilvántartásba vegyük épített környezetünket, valamint kiváló lehetőséget biztosítsunk az állapotukban beálló változások követésére, szerte az ország területén, illetve a világ bármely pontján.